Header Ads

Breaking News

HARGA KERETA TURUN MENJELANG 2017


Menurut laporan di dada akhbar hari ini, perbezaan besar penurunan harga kereta akan berlaku seperti contoh printscreen dan laporan dibawah:

Jika perancangan dalam Dasar Automotif Nasional (DAN) berjalan lancar, tidak mustahil harga kereta akan turun serendah itu.

Kerajaan Malaysia melalui DAN menggalakkan pengeluar kenderaan melabur dan membuka kilang yang mengeluarkan kenderaan unit terurai (CKD) di Malaysia. Dengan cara ini, harga kereta yang ditawarkan akan lebih murah kerana ianya dikeluarkan dalam negara.

Sebelum ini,Mitsubishi telah melancarkan kenderaan CKD model ASX dengan harga RM128,879 (berbanding hampir RM140 ribu sebelum ini). Untuk mengeluarkan model CKD, Mitsubishi melabur sebanyak RM30juta untuk membuka kilang dan tenaga kerja.
Dengan menggalakkan pengeluar kereta membuka kilang di Malaysia, ianya akan dapat mengurangkan jumlah import kenderaan termasuk dari negara ASEAN. Sehingga kini, Malaysia masih mengimport sejumlah besar kenderaan seperti mana yang dinyatakan dalam grafik di bawah.
Kenapa perlu tunggu sehingga 2017 baru harga turun, mengapa tidak sekarang? Terdapat beberapa sebab antaranya:
  • Pengeluar kenderaan memerlukan masa untuk membina kilang bagi mengeluarkan model CKD. Selain daripada Mitsubishi, HONDA juga telah membuka kilangnya yang keduanya di Melaka.
  • Sekiranya Kerajaan menurunkan harga kenderaan secara mendadak, maka pemilik kenderaan ketika ini yang masih mempunyai hutang dengan pihak bank akan mengalami kesukaran kerana susut nilai yang terlalu tinggi.
  • Kerajaan masih cuba melindungi peniaga kenderaan terpakai dengan menurunkan harga secara berperingkat. Jika penurunan harga kenderaan dibuat secara mendadak, maka peniaga kenderaan terpakai akan gulung tikar

Lain pula cerita hal membangkang.Tika Malaysia berusaha mencari dan menambah pelabur untuk meningkatkan ekonomi,mereka membuat tindakan bodoh dengan membakar bendera Jepun dan berdemo didepan kedutaan Jepun di Malaysia akibat ketua pembangkang tidak dapat memasuki Jepun.


Anwar Ibrahim dilarang memasuki Jepun setelah tidak mempunyai dokumen lengkap yang membolehkannya memijak bumi negara 'Matahari Terbit' itu.Ekoran kegagalan menjejakkan kaki,penyokong pembangkang mula berdemo dan membuat perkara bangang.

Ini membuatkan maruah Malaysia jatuh dan memungkinkan mengkeruhkan diplomasi dengan negara-negara luar.

No comments