Header Ads

Breaking News

PENYEDIAAN MAKANAN UNTUK 22,320 ORANG JEMAAH HAJI MALAYSIA @azeezputera @tabung_haji #haji #haji1435




Menyediakan makanan untuk jemaah seramai 22,320 orang bukanlah suatu perkara yang mudah.Namun sudah menjadi tanggungjawab Tabung Haji untuk menyediakan dan memastikan semuanya berjalan lancar.




Petugas media diberi kesempatan untuk meninjau keadaan salah satu 'tapak operasi' bagi menyediakan makanan untuk jemaah haji Malaysia iaitu Al Hussam Catering.

Agak terperanjat apabila dimaklumkan peruntukkan barang-barang memasak termasuk 'boiler' 'steamer' 'chiller' ini memakan modal sehingga RM 20 Juta.

Melihatkan kelengkapan itu dengan 'mata kepala' sendiri wajarlah kos mancapai sehingga tahap itu.Manakan tidak segala kelengkapan itu antara yang terbaru dan canggih.




Mengiringi petugas media, Haji Adly selaku Ketua Operasi menerangkan dengan lebih lanjut tentang penyediaan makanan yang dilakukan dengan penuh teliti.

Tatkala jemaah masih tidur petugas dan chef yang menyediakan sudah mula bekerja bagi menyediakan makanan untuk hidangan tengahari.




Mengulas  mengenai penyediaan makanan, Monteaser Masoud Ketua Chef disini berkata apa yang paling penting disini adalah kebersihan, kesegaran dan rasa makanan itu.

Beliau yang juga berpengalaman menyediakan makanan untuk kenduri dan majlis rasmi di Arab Saudi ini menyatakan di Al Hussam Catering itu mampu menyediakan hidangan sehingga 40,000 orang dalam satu masa.

3 comments:

  1. Mengulas mengenai penyediaan makanan, Monteaser Masoud Ketua Chef disini berkata apa yang paling penting disini adalah kebersihan, kesegaran dan rasa makanan itu.

    ReplyDelete
  2. Food menu engineering
     Menu planning
     Ordering and purchasing
     Inventory
     Staff fostering
     Function planning
     Training and development of staff
     Quality enforcing
     Daily specials
     Line service
     Supervision
     Recruitment of staff
     Speed and accuracy
     Dealing with suppliers
     Coordination of food flow
     Monitoring of food wastage/food cos

    ReplyDelete
  3. MONTASER MOHMMEDMASOUD
    montaser.masoud@yahoo.com
    TEL : 00201222510961 EGYPT
    Professional Membership:
    Member of the Emirates
    Culinary Guild
    Member of the Egyptian Chefs
    Association
    Member of the Saudi Arabia
    Chefs Association
    (I.T.O.T ) International training of trainers 2015
    ( MBTI )Myers Briggs type indicator 2015
    Professional Experience

    CULINARY DIRECTOR
    Director Food & Beverage
    Development and training
    AIR DEFENCE SPRTIVE VILLAGE &TIBA ROSE PLAZA HOTEL EGYPT 6/11/2015 till to day
    2-CULINARY DIRECTOR
    Alhussaam Catering 1/6/2014 tile to 30/10/2015
    3-DIRECTOR CHEF. F & B CONSULTANT IN EGYPT
    AIR DEFENCE SPRTIVE VILLAGE &TIBA ROSE PLAZA HOTEL EGYPT
    20/04/2013 to 30/5/2014
    4-EXECUTIVE CHEF
    DAR AL TAWHID INTER CONTINENTAL MAKKAH 25/11/2001 TILL
    10/4/2014
    5-EX PASTRY CHEF
    SEMIRAMIS INTER CONTINENTAL EGYPT 15/07/19787 TILL 20/11/2001
    6-CDP –HOTKITCHEN –PASTRY –GARDE MANGER –BUTCHERY
    SHERATON HELIOPLIS HOTEL EGYPT 01/08/1984 TILL 17/7/1987
    7-KITCHEN TRAINING - FIRST COOK
    BARON HELIOPLIS HOTEL EGYPT. 15/04/1982 TILL 30/07/1984
    TRAINING
     1984 BAKERY PRODUCTIONLAUSANNE ECOLE HOTE L
     1985 ENGLISH COURSE IN SHERATON HOTEL EGYPT
     1989 HOW TO BE A GOOD SUPERVISOR IHG- HOTEL
     1990 CUSTOMER COME FIRST- IHG HOTEL
     1990 PASTRY HOTEL INTERCONTINENTAL KOHL IN GERMANY, CROSS TRAINING EXPOSURE
     1992 SERVICE LEADERSHIP
     1993 GUEST COURTESY TRAINING PROGRAM
     1993 SUPERVISION ZINGER MILLER
     1994 ACCOUNTING FOR NON ACCOUNTS
     1994 APPRAISAL SKILLS
     1995 TRAIN THE TRAINER WORKSHOP
     1995 MANAGEMENT SKILLS
     1996 FOOD AND BEVERAGE DEPARTMENT
     1997 CROSS EXPOSURE IN PASTRY KITCHEN HOTEL SINGAPORE INTERCONTINENTAL
     1998 FIRST AID TRAINING PROGRAM
     1998 C.T.C TRAINING PROGRAM
     1999 SUPERVISORY SKILLS
     1999 SCG EGYPT PROGRAM-HACCP
     1999 CROSS EXPOSURE PASTRY IN IHG SINGAPORE
     2000 MANAGING TRAINING AND DEVELOPMENT COURSE
     2000 CUSTOMER COMES FIRST2000
     2000 SIX CONTINENT CLUB
     2001 HOW TO BE A GOOD MANAGER
     2002 FELCHLIN SCHWYZ CHOCOLATE CROSS DESSERT SWITZERLAND
     2002 FABILIO INTERNATIONAL SCHOOL SWITZERLAND
     2004 BE MY GUEST INTER CONTINENTAL DAR AL TAWHID ,KSA
     2005 group training certificate workshop IHC KSA
     2005 CRAFT TRAINING CERTIFICATE IHC KSA
     2007 CROSS EXPOSURE IN CROWNE PLAZA-DUBAI KITCHEN

    ReplyDelete