Header Ads

Breaking News

Info:Wad Pembedahan-Doktor Pilih Hijau.

Mengapa Doktor Jururawat Memakai Baju Hijau Dalam Wad Pembedahan?

Kebiasaannya kita akan perasan rata-rata semua doktor dan jururawat hospital akan mengenakan baju hijau ketika berada dalam wad pembedahan.

Tetapi pernahkah kita bertanya kepada diri kita sendiri. Mengapa warna hijau tidak kepada warna yang lain?

Jawapan itu ada di bawah ini.
Sememangnya apa yang perlu kita tahu bahawa warna sebenarnya memang mempengaruhi kehidupan dan emosi kita secara psikologinya.

Oleh kerana itulah timbul idea warna tertentu sekiranya mahu mengecat warna dalam rumah.Selalu dalam bilik bedah kita selalu tengok doktor memakai baju hijau semasa bertugas.

Kenapa? Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan.

Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau paling sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, secara umumnya kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.


Melihat warna merah secara terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak mengurangkan sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor

No comments